Samtliga flygplatsägare vädjar om stöd

Ängelholms flygplats stänger ned. Precis det vi varnat för börjar nu hända. Fler flygplatser kan tvingas följa. Samtliga ägare för regionala flygplatserna har nu gått samman och vädjar till regeringen om riktad stöd för att flygplatserna ska klara sig.

Svenska regionala flygplatser har vid flera tillfällen vädjar till regeringen om direkt stöd för att klara coronakrisen. Vi har också varnat för att enskilda flygplatser kan försvinna om inte direktstöd kommer på plats. Nu kom det dramatiska beskedet att en av våra medlemmar, Ängelholm-Helsingborg Airport helt stänger ned driften av flygplatsen och säger upp all personal.

Ambitionen är förstås att flygverksamheten ska komma igång, när flyget vänder upp igen och ett antal kommuner i regionen är beredda att gå in som ägare. Men för alla våra medlemmar pekar stängningen av Ängelholm på allvaret i situationen.

Samtliga ägarna till de regionala flygplatser har nu ställt sig bakom en vädjan till regeringen om direkt riktad stöd till flygplatserna. De handlar både om extra driftstöd för att klara krisen men också att erkänna allt det stöd till samhället som flygplatserna genomför genom att utse dem till beredskapsflygplatser.

Det är bråttom nu. Kommuner, regioner och enskilda ägare runt om i Sverige väntar nu på regeringens besked.

Läs hela brevet här.

Peter Larsson
VD Svenska regionala flygplatser

 

 

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier